Is nederland een rechtsstaat
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken
Ga naar pagina 1, 2  Volgende  Laat alle berichten zien
Rechtenforum.nl -> Staatsrecht

#1: Is nederland een rechtsstaat Auteur: Thomas-87 BerichtGeplaatst: zo 30 mrt 2014 0:08
    —
Is Nederland een rechtsstaat en zo ja waarom?

#2:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: zo 30 mrt 2014 2:33
    —
Ja, zie definitie van rechtsstaat in je boek.

#3:  Auteur: Thomas-87 BerichtGeplaatst: zo 30 mrt 2014 12:11
    —
Ik vraag me af wat de kenmerken zijn van een rechtsstaat en kom tot dusver alleen tot de machtenscheiding, het legaliteitsbeginsel en bescherming tegen de staat door grondrechten... Kan je het standpunt verdedigen dat het met die machtenscheiding wel meevalt? (de uitvoerende macht is tegelijkertijd ook (mede) wetgever) ook is door het toetsingsverbod van formele wetten aan de grondwet de macht van de rechter nogal begrensd waardoor de bescherming niet compleet is.

Ik poneer maar een stelling... Misschien een leuk idee voor een artikel!

#4:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: zo 30 mrt 2014 16:48
    —
Trias politica
Quote:
Wat is de trias politica?

Montesquieus beroemde theorie staat beschreven in hoofdstuk 6 van boek XI van 'De geest der wetten', dat uit 31 boeken bestaat. In dit hoofdstuk beschrijft hij de Engelse staatsinrichting. Montesquieu stelt dat er in iedere samenleving drie machten zijn, namelijk de wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechtsprekende macht. Deze machten moeten verspreid zijn over de samenleving, zodat zij elkaar in evenwicht kunnen houden.

De wetgevende macht moest volgens Montesquieu in handen zijn van het volk, de uitvoerende macht in handen van de koning en de rechtsprekende macht in handen van onafhankelijke rechters. Tegenwoordig is de uitvoerende macht meestal in handen van de regering, in plaats van de koning. Het dient hierbij opgemerkt te worden dat Montesquieu veeleer een spreiding van machten dan een scheiding van machten voorstaat. De machten moeten niet zozeer strikt gescheiden zijn, maar evenwichtig verdeeld, zodat ze elkaar in evenwicht houden.

Een beetje overlap wordt niet als probleem gezien en zul je vermoedelijk in alle landen wel aantreffen die in het algemeen als "rechtsstaat" worden aangemerkt.

Quote:
Volgens Montesquieu leert de ervaring echter dat mensen met macht geneigd zijn die te misbruiken. Het is volgens hem daarom nodig checks and balances in te voeren, zodat niemand onevenredig veel macht krijgt. De drie machten moeten daarom verspreid worden en instrumenten krijgen om elkaar in balans te houden.


Het legaliteitsbeginsel lijkt me trouwens het meest fundamentele kenmerk van een rechtsstaat. De scheiding/spreiding van machten helpt om het legaliteitsbeginsel correct te implementeren en staat m.i. vooral in dienst van het legaliteitsbeginsel.

#5:  Auteur: jeroen1989 BerichtGeplaatst: ma 31 mrt 2014 13:43
    —
Het legaliteitsbeginsel wordt inderdaad door vrijwel alle auteurs als de kern van de rechtsstaat gezien. Over de rest van de elementen bestaat er nogal wat discussie. Het is maar net vanuit welk perspectief je het rechtsstatelijk begrip wil benaderen. Zo zien een aantal auteurs het beginsel van democratie als een kernelement van de rechtsstaat, anderen weer niet..

Burkens bijvoorbeeld koppelt de rechtsstaat aan de volgende vier beginselen: het legaliteitsbeginsel, de grondrechten, de machtsverdeling en de rechterlijke controle (M.C. Burkens e.a., Beginselen van de democratische rechtsstaat, Deventer: Kluwer 2001, p. 16)

Scheltemavoegt daaraan toe dat de democratische rechtsstaat is te baseren op het rechtszekerheidsbeginsel, het gelijkheidsbeginsel, het democratiebeginsel en het beginsel van een dienende overheid (M. Scheltema, De Rechtsstaat, in: J.W.M. Engels e.a. (red.), De rechtsstaat herdacht, Zwolle 1989, p. 11. e.v.)

Van Ommeren tot slot geeft aan dat ook het consistentiebeginsel als een element van de rechtsstaat wordt gezien (F.J. Van Ommeren, ‘De rechtsstaat als toetsingskader’, in F.J. van Ommeren, S.E. Zijlstra (red.), De rechtsstaat als toetsingskader, Den Haag: Boom Juridische uitgevers 2003)

Faber geeft aan dat elementen van de sociale democratische rechtsstaat zijn: vrijheid, gelijkheid en rechtszekerheid voor het individu (K.A. Faber, Re-integratie volgens plan (diss), Den Haag: BJu 2009, p. 20)

en zo kun je nog wel even doorgaan..[/u]

#6:  Auteur: Thomas-87 BerichtGeplaatst: za 09 mei 2015 11:14
    —
Als het legaliteitsbeginsel het voornaamste kenmerk van de rechtsstaat is is 'onze' rechtsstaat dan niet een beetje overrated?

Ik zat zelf aan machtenscheiding te denken maar als je die grondwet doorneemt is daar toch weinig sprake van... Iemand het hiermee eens?

#7:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: za 09 mei 2015 20:46
    —
Thomas-87 schreef:
Als het legaliteitsbeginsel het voornaamste kenmerk van de rechtsstaat is is 'onze' rechtsstaat dan niet een beetje overrated?

Afgezien van het persoonlijke onrecht dat jou is aangedaan, heb je een concreet voorbeeld?

Quote:
Ik zat zelf aan machtenscheiding te denken maar als je die grondwet doorneemt is daar toch weinig sprake van... Iemand het hiermee eens?

Zie wat al geschreven is.

#8:  Auteur: Thomas-87 BerichtGeplaatst: zo 10 mei 2015 13:24
    —
verwijderd

Laatst aangepast door Thomas-87 op di 12 apr 2022 20:59, in totaal 1 keer bewerkt

#9:  Auteur: Firestarter BerichtGeplaatst: ma 11 mei 2015 15:12
    —
Volgens het EVRM is het kenmerk van een democratische rechtsstaat, dat de wetgevende macht democratisch gekozen is. In het koninkrijk der Nederlanden is het de (niet democratisch gekozen) koning, die de voorstellen van wet doet (of laat doen).
Een ander aspect van een democratische rechtsstaat is dat er een scheiding moet zijn tussen de wetgevende en wetsprekende macht, in het koninkrijk der Nederlanden zijn het niet alleen de rechters maar ook de andere rechterlijke ambtenaren (rolraadsheren, griffiers e.d.), die bij koninklijk besluit worden benoemd. Anders gezegd: de koning van ons koninkrijk is zowel wetgever als wetspreker.
Een ander aspect van een rechtsstaat is dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is. Dit betekent dat de bewijslast, voordat je veroordeeld kunt worden, bij de overheid is. In Nederland worden niet alleen onschuldige mensen veroordeeld, maar frustreren regelmatig advocaten dat burgers hun onschuld kunnen bewijzen.

Er zijn honderden miljoenen godsdienstwaanzinnigen, die geloven in: de afdaling van God naar aarde, de terugkeer van Jezus christus, de komst van de laatste profeet, de komst van de Antichrist, de Armageddon en ga zo maar door.
Misschien stelt het je gerust als je realiseert dat je denkbeeld geenszins uniek is.

De Verenigde Satan heeft al sinds vele jaren een groot handelstekort, inhoudend dat ze ieder jaar veel meer importeren dan exporteren. Als je ieder jaar veel meer neemt, dan teruggeeft is dat in gewoon Nederlands: diefstal.
De econoom Keynes stelde dat als een land een handelstekort heeft, vanzelf de koers van de eigen munt daalt, met als gevolg dat de eigen producten goedkoper worden, terwijl buitenlandse producten duurder worden, zodat automatisch het handelstekort verdwijnt.
Waar Keynes geen rekening mee hield, is dat als je wereldwijd de olie in dollars betaalt, dit vanzelf de dollar steunt, nog afgezien dat als je het gevaarlijkste leger hebt, je altijd gelijk krijgt.

#10: Is Nederland een rechtsstaat? Auteur: noame BerichtGeplaatst: di 12 mei 2015 9:24
    —
De beantwoording van de vraag: “Is Nederland een rechtsstaat?” roept voorliggende twee vragen op die m.i. primair om beantwoording vragen. “Wat is een rechtsstaat?” en “Aan welke voorwaarden en/of kenmerken moeten er minimaal voldaan worden om een staat op een eenduidige wijze als rechtsstaat te kunnen benoemen?”.

Deze twee preliminaire vragen laten de vaststelling onverlet dat overeenkomstige twee vragen kunnen worden gesteld ten aanzien van de vraag: “wat is een staat?”.
De toevoeging van de begrippen/woorden: “democratie/democratisch” aan een rechtsstaat maakt het er niet gemakkelijker op om bijbehorende (partij politieke) “dubbelzinnigheden” achter ons te laten.

Een rechtsstaat is een staat waarin regels heersen, worden onderhouden en gehandhaafd en die voor de inwoners van deze staat gelden.
Deze grondregel kan in de praktijk in elke nationale staat op verscheidene wijzen opgetuigd en/of beperkt worden.

#11:  Auteur: Thomas-87 BerichtGeplaatst: di 12 mei 2015 12:38
    —
verwijderd

Laatst aangepast door Thomas-87 op di 12 apr 2022 20:59, in totaal 1 keer bewerkt

#12:  Auteur: Firestarter BerichtGeplaatst: wo 13 mei 2015 11:37
    —
Quote:
Conclusie1: Ik ben de heilige geest

Mijn Heer, Jezus Christus heeft zo’n 2000 jaar geleden behoorlijk verwarrende uitspraken gedaan, misschien kunt U deze eindelijk eens toelichten.
De belangrijkste uitspraken, die ik niet zo goed begrijp, zijn:
- Heb je vijanden lief en bid voor wie jullie vervolgen.
- Wie je op de rechterwang slaat, ook de linkerwang toe te keren.
- Het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van de naald te gaan dan voor een rijke om het koninkrijk van God binnen te gaan.


Mijn eerste opmerking hierover is dat deze uitspraken ogenschijnlijk lijnrecht ingaan tegen de Tenach: oog om oog, tand om tand en dat een goedgelovige al met financiële rijkdom beloond wordt, nog voordat hij naar de hemel gaat.
Mijn tweede opmerking is dat als je je vijand “liefheeft”, je net zo goed kan zeggen dat je je vrienden “haat”. Ik concludeer daarom dat Jezus Christus van helemaal niemand houdt.
Mijn derde opmerking is dat ik niet begrijp waarom Jezus Christus zich nogmaals laat slaan (of zelfs aan het kruis laat nagelen) als hij niet alleen de zoon van God is, maar bovendien van niemand houdt. Of moet ik dit als een hypocriete truc zien om degene die je slaat een schuldcomplex aan te praten?

Ik heb ook nog wat juridische dilemma’s.
Jezus Christus werd tot de dood veroordeeld door kruisiging. Het Nieuwe Testament zegt helaas niets over het proces. Kunt U aangeven of dat proces 2000 jaar geleden rechtvaardiger was dan wat U recent heeft doorstaan?
In de Tenach zijn voorschriften voor de rechtspraak, o.a. dat rechter geselecteerd moeten worden uit de elite. Dit is ook nog gangbaar in de 21e eeuw, met als gevolg dat de gevangenissen gevuld zijn met het arme volk. Wat is eigenlijk Uw oordeel over “pro deo” advocaten?
Als ik de uitspraken van Jezus Christus vertaal, wordt het: Het is gemakkelijker voor een rijke om nog twee keer zo rijk te worden dan voor een kameel om een haas te vangen.

#13:  Auteur: Thomas-87 BerichtGeplaatst: wo 13 mei 2015 13:56
    —
verwijderd

Laatst aangepast door Thomas-87 op di 12 apr 2022 20:58, in totaal 1 keer bewerkt

#14:  Auteur: Bronza BerichtGeplaatst: wo 13 mei 2015 14:01
    —
het neus op de deksel?

In 5 woorden 3 stijl/taalfouten maken, en dat wordt later onze wereldleider Rolling Eyes

#15:  Auteur: Thomas-87 BerichtGeplaatst: do 14 mei 2015 16:07
    —
verwijderd

Laatst aangepast door Thomas-87 op di 12 apr 2022 20:57, in totaal 1 keer bewerkt



Rechtenforum.nl -> Staatsrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Ga naar pagina 1, 2  Volgende  Laat alle berichten zien
Pagina 1 van 2

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl